Vol, voller, volst…?

Eigenlijk was ik niet van plan om nu alweer een blog te schrijven, maar zoals u ziet doe ik het toch. Waarom? Omdat het ontzettend grote menselijke lijden in Moria niet onbekend mag blijven, omdat de situatie me zo aan het hart gaat dat ik er niet over zwijgen kan én omdat de afgelopen weken alle records verbroken zijn. Een recordaantal boten op 1 dag, een recordaantal mensen in Moria, een recordaantal mensen dat buiten moet slapen…. Deze blog wil ik jullie daarom meenemen door Moria .

Voordat ik dat doe even een korte geschiedenisles over Moria om de situatie beter in perspectief te kunnen zien. Let wel, dit is een beetje droge stof, sla deze alinea gerust over als je dit niet weten wilt. Wil je het probleem van Moria wel graag beter begrijpen, pak dan een kop koffie en lees vooral door. 

Toen in 2014 en 2015 tijdens de grote vluchtelingencrisis Moria werd “opgericht” was het een militair transitiekamp waar aangekomen vluchtelingen één of twee dagen bleven, waarna ze doorreisden naar het Europese vasteland. De foto’s van de stapels zwemvesten lang de kust en de overvolle treinen vol met vluchtelingen die Europa doorreisden richting Noord-West Europa kennen we allemaal wel. In 2016 besloot Europa echter dat dit zo niet verder kon en vanaf maart 2016 werd de omstreden Turkije-deal van kracht. Kort gezegd kreeg Turkije de taak om vluchtelingen tegen te houden en in ruil daarvoor zou Europa de vluchtelingen rechtstreeks van Turkije overnemen. De Turkse kustwacht doet sindsdien hard haar best om de boten te stoppen, maar toch blijven er boten aankomen.

Een stapel zwemvesten vlakbij de kust in het noorden van Lesbos.

De vluchtelingen die na de Turkije-deal, dus ook nu nog, Europa binnenkomen moeten in het land waar ze de grens van Europa oversteken, asiel aanvragen. Voor die asielaanvragen werden er op de Griekse eilanden langs de Turkse kust registratie en identificatie centra opgericht, zogenaamde RIC’s. Moria kreeg in maart 2016 dus ook de titel “RIC” en sindsdien moeten alle vluchtelingen die op Lesbos aankomen zich in Moria registreren en daar wachten totdat de Europese asielorganisatie (EASO) toestemming geeft om door te reizen naar het vasteland. De vluchtelingen moeten dus in Moria een voor hen onbekende tijd wachten en het kamp werd ingericht om ongeveer 3000 mensen tegelijk te kunnen opvangen totdat ze toestemming hadden om weg te gaan. Deze toestemming wordt gegeven met een “blauwe stempel” op de vluchtelingenpas die de vluchtelingen krijgen. Een blauwe stempel betekent niet dat er asiel is toegewezen, maar wel dat die persoon uit de RIC mag vertrekken. Reist een vluchteling met zo’n blauwe stempel op eigen houtje naar het vasteland, bijvoorbeeld Athene, dan belandt hij of zij daar over het algemeen op straat. Hij wordt daar immers niet verwacht. De vluchteling weet pas zeker dat hij of zij een plekje op het vasteland heeft als de Verenigde Naties daar groen licht voor geeft. De toegewezen plekken zijn, afhankelijk van de persoonlijke omstandigheden van de vluchteling (bijv. alleenreizend of met familie) bijvoorbeeld andere vluchtelingenkampen of een vrouwenopvang.  

En wat zorgt er nu voor dat Moria het kamp is wat het nu is? In theorie klinkt het allemaal wel leuk, maar u weet inmiddels uit mijn eerdere verhalen wel dat de praktijk helaas anders is. Eigenlijk is het een simpele som. Zolang het aantal vluchtelingen dat aankomt gelijk is aan het aantal vluchtelingen dat vertrekt, blijft Moria ongeveer even groot en kunnen de mensen er wel oké leven. Het probleem is echter dat de asielprocedure ontzettend lang duurt en dat mensen dus lang moeten wachten totdat ze weg kunnen. Het aantal mensen dat vertrekt is dus erg laag. Aan de andere kant is het probleem dat er veel mensen bij komen. Ontzettend veel, megaveel! Zoals ik al zei is deze week het ene na het andere record verbroken. Allereerst het record van het aantal mensen dat in Moria woont, dat zijn er deze week officieel meer dan 10.000. Daarnaast het record van meeste nieuwe vluchtelingen in 1 maand sinds de Turkije-deal, namelijk 3835. Ook het record van de meeste vluchtelingen op 1 dag is verbroken: afgelopen donderdag waren dat er 650. Op diezelfde dag werd ook het record “meeste boten binnen 30 minuten” verbroken. Donderdagavond kwamen er tussen half 6 en 6 uur 13 (!) boten achter elkaar aan! Hoe dat kan weet eigenlijk niemand, maar dat al deze mensen nu naar Moria moeten is een feit. Het overvolle kamp wordt nog overvoller. 

Zelfs in de ruimtes achter de ISO-boxen staat het vol met tentjes…

Zoals ik al zei is Moria gebouwd voor ongeveer 3000 mensen. “Gebouwd voor” houdt in dat de elektriciteit, sanitaire voorzieningen en containers (ISO-boxen genaamd, ze lijken op een soort nood-klaslokalen) een capaciteit van ongeveer 3000 mensen aankunnen.  Nu er ruim 3 keer zoveel mensen moeten wonen barst het kamp letterlijk uit zijn voegen. Naast Moria ligt een olijfgaard (Olive Grove genaamd) die helemaal vol staat met allerlei tenten. De vluchtelingen zelf noemen Olive Grove ook wel “de jungle” omdat het daar wel wat weg van heeft. Er zijn weinig wasruimtes, weinig WC’s er is geen officiële elektriciteit, dus men voorziet zichzelf van stroom door stekkerdoos in stekkerdoos in stekkerdoos te plaatsen. De eigenaar van het land naast Olive Grove staat absoluut niet toe dat er tenten op zijn grond gebouwd worden (moet je eens indenken dat er opeens allemaal vluchtelingen tenten op je aardappelveld zouden bouwen, dat vinden wij in Nederland ook niet leuk), dus het is 1 grote puzzel om nieuwe plekken voor tenten te vinden. Dat zoeken naar plekken en het bouwen van tenten kost tijd en dat zorgt er weer voor dat honderden mensen al dagen, zo niet weken lang buiten op de weg moeten slapen omdat er voor heen geen plekje in het kamp te vinden is. Verder wordt in het kamp nu ook ieder open stukje gevuld met tentjes. Moria is gebouwd op een heuvel, maar zelfs op en langs de steile weg omhoog staan nu de tentjes zij aan zij. 

Onder de mensen die in of naast Moria wonen, leven zo’n 2500 kinderen waarvan ruim 200 jonger dan 1 jaar oud. Daarnaast minimaal zo’n 400 zwangere vrouwen en ruim 850 alleenstaande vrouwen met kinderen… Het zijn aantallen waarvoor je even de tijd moet nemen om ze op je door te laten dringen.. 

En deze week doen deze aantallen bij mij alleen maar de vraag rijzen: Wanneer bereikt Moria het punt dat het écht vol is…?

11 gedachten over “Vol, voller, volst…?

 1. Goed dat je dit met ons deelt. Ik denk graag in oplossingen maar hier weet ik geen raad mee. Het loopt God niet uit de hand. Hij weet ook daar Zijn kinderen te ondersteunen. Maar als mens kun je Zijn plan niet zien. Alleen het uiteindelijke doel is ons ten dele bekend. Heel veel kracht en sterkte toegewenst in de dagelijkse omgang met God en al die duizenden mensen om je heen.

 2. Heel veel moet en kracht van boven Debora ,het is onvoorstelbaar zoveel leed zo van dicht bij mee te maken .
  Maar de Heere zegt,wat je aan de minste heb gedaan ,heb je aan mij gedaan .Gods zegen wens ik je toe .

 3. Bedankt voor jouw gedetailleerd bericht, Debora!
  Het klinkt ongelovelijk en lijkt onvoorstelbaar… Ik wens jou en jouw medewerkers heel veel kracht en sterkte om vol te houden met jullie werk. God bless you!

 4. Ongelooflijk Debora! Wat een verhaal! En dat dit echt gebeurd… Waar komen al deze bootjes met vluchtelingen vandaan? Dit kan toch niet… hartverscheurend en is het ook nog heet daar? Is er wel voldoende voedsel? Ik heb geen woorden…

 5. Goed en heftig om dit te lezen Debora!
  In ons kerkblad staat een citaat van Corrie ten Boom: “Wees nooit bang om een onbekende toekomst te leggen in de handen van een bekende God.”
  Door je inzet voor mensen met een onbekende, onzekere toekomst, gedreven door je geloof, toon je daar zeker niet bang voor te zijn.
  We wensen je Gods zegen toe op je werk op Lesbos.

 6. Ben vanmorgen naar kerk geweest bij je vader ,en het was een mooie dienst Hij heeftgebeden voor alle zending en voor jouw vluchtelingenwerk op lesbos . anouk is er s zondags en dan helpt ze me .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.