Verhalen van hoop

Het leven gaat door, ook in Moria. Coronacrisis of niet, nog steeds wonen er rond de 20.000 mensen in dit kamp gebouwd voor 3.000. Nog steeds staan deze mensen dagelijks uren in de rij voor hun eten en water en nog steeds is de situatie voor veel mensen bijna ondraaglijk. Maar in al deze ellende wil ik wat verhalen van hoop met jullie delen, gewoon als een tegenwicht aan al het negatieve nieuws over Moria.

Dit ben ik samen met Mohamed die trots als een pauw zijn zelfgemaakte badge laat zien.

In de Section waar ik de meeste tijd doorbreng wonen op dit moment zo’n 300 vrouwen en ongeveer 100 kinderen. Mijn collega’s en ik zijn hier van ’s morgens 8.00 tot ’s avonds 00.00 aanwezig. Omdat we zoveel tijd met de vrouwen en kinderen doorbrengen ontstaan en vriendschappen en zijn we getuige van andere mooie verhalen. Met name het contact met de kinderen brengt zoveel vreugde! Zo zag mijn collega een tijdje geleden de kinderen rondrennen in “hesjes” gemaakt van blauwe plastic tasjes. Ze gebruikten hun handen als walkie talkie en riepen naar elkaar “What happened, what happened?” en renden druk heen en weer. Ze speelden met elkaar dat ze “EuroRelief” waren, de organisatie waar ik voor werk. Heerlijk om te zien hoe kinderen toch kinderen blijven! Een ander jongetje antwoordde stellig “EuroRelief!, nadat we hem vroegen wat hij later wilde worden. Gelijk daarna zei hij “Oh, maar dat kan niet, want ik ben chocola”, waarna hij naar zijn huid wees. We hebben hem toen op het hart gedrukt dat het niet uitmaakt welke kleur je huid is, dat iedereen hetzelfde is en dat hij zeker welkom is om later bij ons te komen werken. Vorige week vond een van de kinderen een keycord en samen met mijn collega hebben ze toen een badge voor hem gemaakt. Vervolgens liep hij trots met zijn borst vooruit riep “I am EuroRelief”. Dat zijn de momenten die een glimlach op mijn gezicht geven en die ons laten zien welke impact het werk heeft dat we doen.

Ook met de vrouwen zijn er veel mooie momenten. Ik moest vorige week een paar dagen thuisblijven vanwege een buikgriepje en toen ik deze week weer terug aan het werk ging vroegen zoveel vrouwen me hoe het met je ging en of ik weer beter was. Ze hadden gehoord dat ik ziek was en maakten zich zorgen over me. Ik weet dat ik hier niet ben om de goedkeuring van deze vrouwen te ontvangen, maar dat ik hier ben om God te dienen. Toch doet het me goed om te horen dat ze onze aanwezigheid waarderen en het fijn vinden dat we er zijn. Zo vertelde een van de vrouwen ons vorige week dat we zijn “als elektriciteit voor Moria, zonder ons is er geen licht in het kamp”. Dat is een van de momenten dat de bijbeltekst “U bent het licht van de wereld” (Matt. 5:14) echt zichtbaar is. Dan zien we dat we met onze aanwezigheid Gods licht in de duisternis hier mogen schijnen.

Op dit moment vieren miljoenen moslims wereldwijd Ramadan en zo ook in Moria. Veel vrouwen in de Section zijn van Afghaanse of Somalische afkomst en zijn dus moslim. Van ’s morgens een uur of 5 tot ’s avond 8 eten en drinken zij niets, zelfs geen water! ’s Avonds wordt het vasten gebroken met een maaltijd die “iftar” heet. De gastvrijheid van de vrouwen is ongekend. Zelfs het weinig wat ze hebben delen ze nog met ons. Heerlijke gerechtjes worden gemaakt en de uitnodiging afslaan is onbeleefd, dus we genieten heerlijk met ze mee.

Iets anders waar ik ontzettend blij van word is het feit dat we een nieuw kantoortje hebben gekregen! De ruimte naast ons kantoor is vrijgemaakt en een week lang hebben we geboend, kakkerlakken bestreden en geverfd, maar nu kunnen we al meer dan twee weken iedere dag genieten van deze frisse, nieuwe ruimte. Het kantoortje is groter dan het vorige dat we hadden en we maken dankbaar gebruik van alle ruimte die we nu hebben. Een van mijn collega’s is erg creatief en heeft een prachtige muurschildering van een wild bloemenveld gemaakt. We hebben ook een bed in het kantoortje staan die dienstdoet als bank. De aankleding van het kantoortje is mede mogelijk gemaakt door jullie donaties die in de afgelopen weken en maanden zijn binnengekomen, ontzettend bedankt daarvoor!

Schrobben, boenen en verven, een hele week lang!
Mijn collega die samen met een paar meisjes de laatste hand legt aan de muurschildering

Ook het leven buiten Moria gaat door. Ik zou nu eigenlijk mijn vakantie in Nederland hebben, maar vanwege corona loopt alles even anders. Ik weet niet precies wanneer ik weer in Nederland hoop te zijn, maar dat zien we vanzelf. Verder begin ik echt weer te merken dat ik op een Grieks eiland woon. De temperatuur komt hier overdag dagelijks al boven de 20 graden en heldergele lentebloemen bloeien overal.

Uiteraard zijn er ook zorgen. In deze blog wil ik die met u delen in de vorm van gebedspunten. Bidt u mee?

 • Dank dat corona nog steeds Moria niet bereikt heeft, maar bid dat dat ook zo blijft! We moeten er niet aan denken wat er gebeurt als deze gevaarlijke ziekte dit overvolle kamp bereikt.
 • Bid dat nieuwe vrijwilligers mogen komen nu dat met de coronacrisis en de reismaatregelen ingewikkelder gaat dan normaal.
 • Bid voor energie, kracht en wijsheid voor mij en al mijn collega’s in deze tijd waarin corona alles onzeker maakt.

7 gedachten over “Verhalen van hoop

 1. Debora, wat fijn om te lezen dat er nog veel lichtpuntjes zijn in het moeilijke maar ook prachtige werk dat je mag en kan doen. Ik wens en bid jou toe dat je dit kan vasthouden. Hier is het een hele rare tijd, veel binnen zitten en niet naar hobby’s, verenigingen of naar de kerk kunnen. Toch zijn we dankbaar dat Ons dorp tot op heden gespaard is gebleven van deze ziekte.
  Ik wensen jou en je collega’s gezondheid en Gods Zegen toe en hopelijk weer een behouden thuiskomst.
  Hartelijke groet,
  To Hanzen

 2. Beste Debora .Via de eilandelijke kerkbode lees ik met regelmaat over je via de hand van je vader. Fijn dat er nu een veel beter kantoor voor jullie is, en je werk daar zo gewaardeerd word.
  Door je nieuwsbrief kunnen we met je meeleven en zo betrokken blijven met elkaar.
  Ik wens alle mensen die jij en je collega’s bijstaan ,de nabijheid van onze Hemelse Vader toe.
  Met vriendelijke groet uit Bruinisse,

 3. Hallo Debora ,wat geweldig dat je dat mag en kan doen ,dat kan alleen als je de opdracht van de Heere verstaat.
  Wat je aan een van de minste heb gedaan ,heb je aan mij gedaan zegt de Heere .
  Ik wens je daarbij Gods kracht en nabeiheid toe ,en al de mensen die met je samen werken .
  Een hartelijke groet ,EM Batenburg .

 4. Mooi om ook over lichtpuntjes te horen Debora. Gelukkig zie je ze ook, ondanks alle ellende en zorgen die er zijn. We zullen als gezin de gebedspunten die je noemt meenemen in ons gebed. Gods zegen en kracht toegewenst!

  Hartelijke groet van Harmke en de andere Kikjes 🙂

 5. Hallo Debora Fijn dat het goed met je gaat!.
  Je hebt al veel goed werk verricht.Is te bewonderen.
  Fijn als je waardering voor je werk krijgt,van de kinderen ook.
  Ik bidt voor de aandachtspunten.
  Heel veel sterkte voor allemaal daar.

  groetjes Atie Otte.

 6. Wat een mooi beeld van die elektriciteit en dat Licht dat jullie zo mogen verspreiden. Veel zegen op jullie mooie en ontzettend nodige werk en ik bid mee voor Moria. Groeten, Janet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.