Over mij

Wat leuk dat je op mijn website kijkt en benieuwd bent naar het werk dat ik op Samos en Lesbos heb gedaan. Ik ben Debora Molenaar, 26 jaar en in 2019 afgestudeerd als orthopedagoog.

In de zomer van 2017 ben ik voor het eerst op het Griekse eiland Lesbos geweest. Hier heb ik toen twee keer 4 weken in Moria, het grootste vluchtelingenkamp van het eiland gewerkt. Sindsdien hebben de vluchtelingen in Griekenland een bijzondere plaats in mijn hart en ben ik er nog verschillende keren terug geweest.

Toen ik in september 2018 uit Moria vertrok, ging dat gepaard met een soort tweestrijd. Vanaf oktober zou ik een half jaar gaan stagelopen op Curaçao. Aan de ene kant hoopte ik na mijn stage op Curaçao weer terug te kunnen naar Moria, maar aan de andere kant hoopte ik door mijn stage aan de andere kant van de wereld, Moria echt achter me te kunnen laten. Zodat ik, als mijn stage eenmaal afgelopen zou zijn, gewoon in Nederland een baan kon zoeken en dat Moria voor mij een gesloten boek zou zijn. Dat zou me een heleboel gedoe schelen en op die manier zou ik gewoon op mijn eigen carrière kunnen focussen.

Dat is echter niet wat er gebeurde. Toen ik daar op Curaçao zat kon ik juist de situatie van de mensen in Moria niet loslaten. Ik vroeg me dagelijks af hoe het zou zijn met de vrouwen met wie ik gesproken had. Ik vroeg me af wat er terecht zou komen van dat meisje dat zo graag met me mee had gewild naar Nederland en hoe het al die mensen in tenten zou vergaan wanneer de kou van de winter zijn intrede op Lesbos zou doen. Het “Moria achter me laten” ging niet zo goed als ik gehoopt had en eigenlijk wilde ik het liefst op het vliegtuig stappen om er weer heen te gaan.

Dit verlangen om weer in Moria te mogen werken heb ik toen voor God neer gelegd. Ik wist dat ik alleen terug zou kunnen naar Moria als het Zijn weg was. Gaan leven zonder vast inkomen zou alleen mogelijk kunnen zijn als Hij degene is die mij stuurt. Het was een moeilijk proces om dit voor God neer te leggen en er echt op te vertrouwen dat het antwoord zowel “Ja” als “Nee” kon zijn.

God heeft me in dat proces duidelijk gemaakt dat ik Zijn stem mag volgen en dat Hij voor me uitgaat (Johannes 10:4), Hij zal voorzien in alles wat nodig is en alle tekorten van mij zal Hij aanvullen (Filippenzen 4:19). Na een redelijke worsteling heb ik besloten om in vertrouwen op God naar Lesbos te verhuizen om met de vluchtelingen hier te werken.

Dit werk doe ik in de overtuiging dat God ons mensen oproept om recht te doen aan de verdrukten. Door medeleven te tonen aan de kwetsbaren en te werken aan het verbeteren van de omstandigheden en te vechten voor verandering, wil ik in hier een levend getuigenis zijn van Gods liefde voor kwetsbare mensen die lijden onder onrechtvaardigheid.

Voor die kwetsbare vrouwen die het slachtoffer zijn geweest van mensenhandelaren, voor die moeder met die jonge kinderen die het alleen moet zien te rooien, voor dat meisje van 9 dat door de oorlog in haar thuisland haar jeugd heeft verloren, voor die man die de verschrikkingen van zijn jeugd als kindsoldaat niet los kan laten, voor die vrouw met polio die zonder rolstoel zich een weg vecht door het kamp, voor die man die door zijn verwondingen alleen maar op bed kan liggen en voor die tieners die keer op keer weer hun toevlucht zoeken tot scheermesjes om met de lichamelijke pijn hun psychische pijn te verzachten. Voor al deze mensen wil ik een luisterend oor zijn, ik wil iets doen aan hun situatie, hoe klein dat verschil dan ook is, ik wil hun bijstaan en hun die beker koud water geven.

Praktisch houdt het in dat ik in zomer 2019 naar Lesbos ben vertrokken om hier te werken. Het eerste jaar heb ik dat in Moria gedaan, maar toen dit kamp begin september 2020 afbrandde heb ik het werk voortgezet in het nieuwe kamp dat door de Griekse overheid is gebouwd. In februari 2022 ben ik verhuisd naar Samos om het werk daar voort te zetten. Je kunt meer over dat besluite hier lezen.

En ook al is de situatie op de Griekse eilanden niet zo vaak meer in het nieuws, nog steeds komen er hier regelmatig mensen aan en nog steeds is mijn werk hier van groot belang. Het leven hier kost geld en werken met Eurorelief was een vrijwillige functie zonder inkomen. God heeft in de afgelopen 3,5 jaar ruim voorzien, maar ik heb geen spaargeld kunnen opbouwen. Mijn uitzending is nu afgelopen, maar weer terug in Nederland settelen kost tijd en geld. Wil jij mijn re-integratie in Nederland ondersteunen, ga dan naar “Doneer“. Alvast heel erg bedankt!

4 gedachten over “Over mij

 1. Beste Debora

  Heb met veel respect je verhaal gelezen
  De vluchtelingen op de eilanden in Griekenland gaan me al langer aan het hart
  Ben zelf inmiddels 5 jaar vrijwilliger bij Vluchtelingen werk nederland
  Dus weet ik een beetje om welke mensen het gaat
  Het verhaal wat je hebt geschreven over de situatie op het eiland van zowel de grieken als de vluchtelingen is goed en zuiver

  Nu met de corona erbij wordt dit allemaal heel zorgwekkend
  In Nederland ontwikkelt zich al een ramp , hoe gaat dit bij jou op het eiland worden
  Heb € 250,=naar je overgemaakt
  Heel veel sterkte en zal voor je bidden.

  Met hartelijke groet

  Henk Colijn

 2. Beste Debora heb net je film gezien bij de kerstuitzending van de pkn krabbendijke
  Wat een mooi werk mag je doen in afhankelijkheid van je Zender.Wat een zorg en verdriet is er in deze wereld.Maar jij mag een beker koud water uit delen…..
  Ik wens je Gods zegen en ook een gezegend Kerstfeest.

  Hendrien

 3. Ha Debora,

  Monnikenwerk – PZC zaterdag 10 juli 2021

  In dit artikel wordt over jou en je werk verteld wat je als vrijwilliger doet op Lesbos. Indrukwekkend vind ik dat.
  Via een huis-aan-huis-collecte van Kerk in Actie wordt in november voor het tweede achtereenvolgende jaar aandacht en geld opgehaald voor de vluchtelingenkinderen in de Griekse opvangkampen. Daarvoor ben ik coördinator in mijn Zeeuwse gemeente.
  Ik realiseer mij terdege dat dit “slechts” organiseren vanuit een comfortabele westerse positie is.
  Daarom mijn (gedurfde) vraag aan jou: zou mijn mede-coordinator en ik je in jouw verlofperiode in Nederland mogen ontmoeten, zodat misschien een deel van de emotie achter het doel – waarvoor wij in beweging komen – ons kan bereiken. Daarvoor komen wij graag naar Bru.
  Hoop dat je uurtje tijd voor ons kan en wil maken.
  Groet
  Ernst

 4. Ha Debora,
  Als een van de coördinatoren van de huis-aan-huiscollecte in Middelburg voor Kerk in Actie ten behoeve van de vluchtelingenkinderen in de Griekse opvangkampen verzocht ik je onlangs jou eens te mogen spreken over jouw ervaringen aldaar.

  Als je gelegenheid hebt hoor ik graag van je.

  Met vriendelijke groet
  Ernst van Hartingsveldt

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.